Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2017 14:20 - ЛЮБОВНО РАЗКАЗ
Автор: louisakm Категория: Изкуство   
Прочетен: 3898 Коментари: 5 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg- Кого обичаш най-много?

Меките пръсти на танте Зелма опипват носа и страните на Криста. Миришат на крем Нивея и тиквени семки. Криста мерва лицето си, отразено златния зъб на танте Зелма и се плези. Тя, разбира се, не може да види, защото има пердета и на двете очи. Някой ден ще я оперират. Като узреят пердетата.

-Кого ти повече обичаш – превключва на български танте Зелма, - майка ти ли, баща ти ли?

Тъпите въпроси са специалитет на танте Зелма. Как да й обясни, че на различните езици се обича различно. Във филмите например, сложи майката детето да спи и: “I love you. – I love you.“, обичат се за лека нощ и за добро утро. На френски е още по-тъпо, каже някой „Je t’aime“, и Мами току превключи на руска телевизия, защото ще почнат да се целуват. На български пък, който обича, трябва непременно да умре. Читанката е пълна с разкази за децата – герои. Всичките ги изпозастрелват! И Криста ще умре така и ще види танте Зелма кой кого обича!

Майка й, като не й дава да яде сладкиши, казва: „Някой ден ще си ми благодарна. Никой не обича дебели жени“.

- Вярно ли е, че никой не обича дебели жени?

Щом се освободи от хватката на Танте Зелма, Криста се втурва в запотената кухня на дядо Дикран, където мирише на телешки език и обущарско лепило.   

- Вярно е – казва дядо Дикран. – Това е самата истина.

- Ти не обичаш ли Танте Зелма?

Дядо Дикран вдига глава и сякаш за пръв път вижда Криста. Очилата му са се спрели на върха на носа и през дебелите им стъкла бенката му прилича на домашен любимец.

- Зелма не е дебела! – казва обидено.

Ядосано настъпва педала на шевната машина. Лошото на дядо Дикран е, че много лесно се обижда. Хубавото е, че бързо му минава.

– Да кажеш на майка ти, че кльощавите жени остаряват най-бързо!

- Знаеш ли кои жени са най-досадни? – добавя след малко.

Тази, които задават тъпи въпроси, мисли си Криста.

- Тези, които са на диета! – казва дядо Дикран и започва да се смее така, сякаш е казал най-голямата смешка.

- Веднъж Зелма реши да отслабва…

Тази е от любимите истории на Криста. Веднъж танте Зелма и приятелките й гледали френски филм. След това, като се огледали във витрините на магазините, погледнали се една - друга решили, че няма как, трябва да отслабнат. Вечерта танте Зелма извела дядо Дикран и децата на ресторант и хапнала една мешана скара за последно. След това си приготвила обувките за излет и спала толкова неспокойно, че дядо Дикран я завивал цели три пъти. На сутринта приятелките й я взели от къщи и трите тръгнали пеша от улица Опълченски чак до Борисовата градина. Дядо Дикран и децата ги изпратили тържествено, помахали с ръка и се прибрали да закусят попара, понеже тази сутрин танте Зелма не била приготвила нито мекици, нито лаланги, нито дори постна баница със спанак. Така се изтощили танте Зелма и приятелките й на тази екскурзия, че на връщане спрели в сладкарница Цар Освободител да си починат. Изяли по две пасти и се прибрали с файтон.

 В хола танте Зелма учи Мами как се възпитават деца. Мами плете дантела на една кука и кима: „Да, да, точно така, много добре го каза, Зелме!“

- Ние я гледаме, а тя дали ни обича… - подхвърля Зелма щом чува стъпките на Криста.

- Как знаеш кого обичаш? – решава да попита дядо Дикран.

Дядо Дикран се влюбил в танте Зелма  щом я видял. Въпреки че по това време бил сгоден. Освен това, за пръв път видял танте Зелма на сватбата на баща си. Баща му се женел за майката на танте Зелма!

- Влюбил си се в сестра ти! Пфуй! – Криста се мръщи гнусливо.

- Е какъв сестра! – сърди се дядо Дикран и както винаги, когато се ядоса, започва да говори на развален български. – Какъв сестра, той на 18, аз на 17, таман за женене!

- Ти не я гледай танте Зелма сега. – превключва отново на арменски. -  Такава жена не си виждала! Красива жена! Голяма!

Дядо Дикран рисува във въздуха облите форми на танте Зелма. 

Криста гледа снимката на стената и се смее.  Танте Зелма прилича на Титаник, а дядо Дикран – на нефтена платформа, тънък, кьошав, носът му стърчи, сигурно опира обектива на фотоапарата. Според Криста, странно си подхождат. Едно време като ходели на мачовете на Славия, танте Зелма изпивала една голяма чаша водка, мятала дядо Дикран на гръб и го носела от стадион Юнак чак до вкъщи. Поне така казва баща й.

- А годеницата ти? Не си ли я обичал и нея?

- Аз с годеница нищо общо нямал – оправдава се дядо Дикран. - Баща ми намирал нея. Неин баща правел подметки, мой баща шиел кожи и така намерил.

Дядо Дикран решил да развали годежа и написал писмо на годеницата. „Мила годеница,“ написал, „аз съм прост обущар, а ти си млада, може и златар да намериш, затова, по живо, по здраво!“.

- И знаеш ли, верно намери златар. Чичо ти Мардиг знаеш ли, където прави обеците на танте Зелма? Него взема.

- И после какво?

- Еее, кво – кво! Казвам на старите, ще се женя за Зелма, иначе няма живот!

 За да ги накара да склонят, дядо Дикран се заключил в мазето и една седмица лежал върху кюмюра без да яде и без да пие.

- Ама нищо ли?

- Е, чак пък нищо! Зелма и баба ти ми подхвърляха по някой комат, когато никой не гледа. Накрая баща ми вика, „Ай, женете се, че кафа ми стана вече!“

- Ти обичаше ли дядо Дикран когато се оженихте? – решава да попита танте Зелма.

- Mais bien sur! – танте Зелма е експерт по сърдечните работи. - Инак защо ще се омъжвам за него! Да знаеш какви мъже са ме искали! Ама аз като казах Дикран – и край! Имаше един ливанец. Търговец на платове. И един, от Русе… Кристине, помниш ли тоя от Русе, Хован ли беше, Ховнан ли…

- Да, да, точно така.

Мами, както винаги, изобщо не слуша какво си говорят. Не че танте Зелма има нужда някой да я слуша, важното е да се изприказва.

- И аз ще се оженя по любов. – казва Криста. – Няма значение какъв е по народност, щом го обичам, ще го взема.

- Може, може – съгласява се танте Зелма. – Ето, леля ти Мелине как се омъжи за грък, пък Такворчо чак колумбийка зема. Няма значение от къде е човека. Само да е арменец, пък другото – късмет работа!

Желязна логика, спор няма.

- Ами ти – престрашава се да попита Мами – ти по любов ли се ожени или по сметка?

- Любов – сметка кой ти гледа, важното е човекът да е добър. – мърмори Мами.

За разлика от танте Зелма, Мами хич я няма в сърдечните работи. Тя знае само поучителни истории. За танте Зелма обаче няма тайни. 

- Ако знаеш ли колко фурми и захаросани бадеми трябваше да изям докато омъжим баба ти! – казва.

- Ама насила ли?

- Тогава живеехме всички заедно, баба ти ми помагаше да гледам децата.

- Да, да, точно така – приглася мами.

- Един ден се звъни на вратата. Отварям, гледам един такъв, мургав малко, сакото му с кръпки на лактите, панталона му хем къс, хем широк, от новите, където се заселиха тука предната пролет. „Искам да говоря с Кристине“, казва. „За какво ти е Кристине?“, питам, а той вади от джоба една кесийка, „Искам“, казва, „това да й давам.“ Фурми и захаросани бадеми, от пекарната на Антраник, най-хубавите.

- Вкусни ли бяха? – пита Криста баба си.

- Че от къде да знам! – Мами спокойно вдига рамене. – Зелма ги изяде всичките.

- Да не съм луда да й ги давам, нито познавам момчето, нито нищо! – отвръща Зелма. – След няколко дена ме вижда на улицата, „Кристине хареса ли ядките?“, пита.  „Много хареса“, казвам, „каза пак да донесеш!“

- И той?

- Ми какво да прави завалията, носи. И така, цяла година. После баба ти разбра и малко се обиди. А пък той спря да носи ядки. Такива са мъжете, като получат каквото искат и край с подаръците!

- Ама те не са били за тебе! – казва Криста възмутено.

- А за кого са били? Баба ти даже не обича бадеми, не може да ги дъвче.

- Тогава можех – отвръща Мами. – Аз тогава орехи чупех със зъби! Такива здрави зъби имах.

Криста не се съмнява в това. На сватбената си снимка Мами е широко усмихната, зъбите й – като на Мерлин Монро. Дядо й пък - с прическа Елвис Пресли. Представя си ги как танцуват кадрил, той любезно се покланя, тя прави реверанс и се завъртат шеметно додето им прилошее.

Криста не познава дядо си. Чърчил го убил по време на бомбардировките. Така твърди Мами и затова Криста учи френски, макар че целият свят говори английски.

- Бяхме евакуирани в Нови хан по време на бомбардировките. Заради децата – разприказва се Мами, тихо, монотонно, все едно си говори на плетката. - Една нощ сънувам…

Сънищата са специалитет на Мами. Сънува ли нещо – край! Деня преди да се роди Криста, отишла у тях и казала, „Бебето е на път, вие какво правите тука?“ Половин час по-късно майка й получила контракции. 

- Една нощ – продължава Мами – сънувам кукувица. „Виждаш ли ме, казва кукувицата, как съм сама? И ти така сама ще останеш!“ Будя веднага дядо ти, „Ованес, казвам, днес никъде няма да вървиш.“ Той се гласеше да ходи до София, някаква работа имал. Казвам, че сън съм имала и той, като вижда как съм се уплашила, казва, „Добре жена, успокой се, тука, при тебе ще седя, обещавам!“ Тъй ама не щеш ли – през деня минава един камион, вътре приятели на дядо ти и му викат, нали викат, щеше да ходиш на София, искаш ли да те караме. И обещал – не обещал, айде в камиона! И тоя Чърчил да вземе да удари точно камиона на дядо ти!

После в болницата, Мами знаела че умира. И той знаел, Криста се опитва да си ги представи, седят двамата, държат се за ръце и чакат да се случи.  

- Жена, - казал дядото на Криста, - там, от където идвам, бяхме учени хора. Единия ми дядо беше учител, а другият – кадия. И сега искам да обещаеш тука, че няма да оставиш децата да паднат по-долу. Не искам децата ми да са обущари, чу ли?

- Обещах и направих! – казва гордо Мами.

- Направи, ама изпусна Французина – обажда се Зелма, устата й пълна с локум, а бузите и брадичката й – покрити със захар.

Криста наостря уши. Най-после някой да спомене този митичен Французин! Не може да повярва на късмета си.

- Ми аз казах на него – отвръща ядосано Мами. – Ако си човек, казах, ше чакаш!

Французинът бил арменец, разбира се. Обаче живеел във Франция. По някакви неведоми пътища дядо Дикран го запознал с Мами. „Ей тоя човек е за тебе само, омъжи се за него, и ти бял ден да видиш“, казал й. Харесали се много, Французинът и Мами. Няколко години си разменяли писма. Накрая Мами заминала за Париж. Останала там цели две седмици! След това, таман всички си мислели, че работата е уредена и не щеш ли, Мами си дошла със същия очукан куфар с който заминала.

- Не мога да се омъжвам точно сега! – казала.

Дядо Дикран така се разсърдил, че две години не й проговорил.

Криста е виждала писмата на Французина. Мами ги пази в кутия от Черноморец, заедно с кръщелните на децата и Нансеновия паспорт на дядо й. Тайно се е мъчила да ги прочете, макар че й е много трудно да чете на арменски. „Любима Кристине“, започват писмата. Със сигурност танте Зелма не ги е виждала. Инак щеше да ги рецитира от сутрин до вече.

- Обичаше ли го?

Мами мълчи известно време и после започва да се кара. По това си приличат с дядо Дикран, току избухнат и почнат да се карат я на парче кожа, я на дантела.

- Какво да обичам, баща ти студент, леля ти студентка. И аз какво, да остана във Франция, после да кажат, че майка им е „невъзвращенка“,  и да ги изхвърлят от университета! Аз на моя човек дума съм дала! Той ако обича на мене толкова много, ше чака. Ако трябва двайсе, ако трябва трийсе години ше чака. – и тя като дядо Дикран, превключва на български когато се кара.

- Ето, сега вече може да се жени на мене… Само Криста да порасне още малко, че ако не се върти около мене, съвсем ше забрави да говори на арменски. И после може се жени на мене колкото иска!

- Може, ама то веднъж гълъбчето каца тука! – танте Зелма се тупа по рамото.

- Веднъж не, а таман два пъти – усмихва се Мами на една дантелена бримка.

Криста не е сигурна, какво точно значи това, но решава, че никога няма да спомене пред танте Зелма, че напоследък, щом Мами я сложи да спи, звъни телефона, и през затворената врата на кухнята Криста долавя приглушен разговор ту арменски, ту на френски…

И изобщо, какво разбира от любов танте Зелма!

 

 
Гласувай:
8
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Поздравления!
03.08.2017 16:31
Хубав разказ!
цитирай
2. louisakm - Благодаря! :)
03.08.2017 17:55
Благодаря! :)
цитирай
3. iosefbav - !!!
03.08.2017 18:37
От кал да е - Дикран да е!))))
цитирай
4. neffer - Няма значение от къде е човека. Само ...
03.08.2017 21:31
Няма значение от къде е човека. Само да е арменец, пък другото – късмет работа!
цитирай
5. marrta - ох, че хубаво...толкова колкото - Can't Help Falling In Love
13.09.2018 09:34
https://www/watch?v=vGJTaP6anOU
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: louisakm
Категория: Изкуство
Прочетен: 37770
Постинги: 20
Коментари: 39
Гласове: 190
Архив
Календар
«  Август, 2021  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031